Welkom in onze FitCoach Kennisbank
Categorieën
< Alle onderwerpen

Buiten de deur eten

Mensen die afgeleid zijn eten meer

Bij etentjes met vrienden of borrels op werk ben je vaak gezellig aan het kletsen. Je bent dan minder bewust bezig met wat er in je mond verdwijnt.

Dit geldt ook voor het snaaien tijdens het Netflixen of in de bios.

Zo kun je dus ook weer meer eten dan je denkt! Goed om in je achterhoofd te houden als je aan zo’n gelegenheid deelneemt dus.

Indien je je meer op het eten kunt focussen, raak je sneller verzadigd.

Ga je naar de film? Eet wat vooraf of neem gewoon zelf eten en drinken mee.

Kortom, je kunt veel hindernissen ervaren in een sociale omgeving. Je moet hier wel goed mee om leren gaan i.p.v. het te gaan mijden. Jezelf afzonderen als een paria is echt geen optie, je wilt gewoon normaal en gezellig contact kunnen blijven houden met vrienden, familie en collega’s toch?

Kun je nog uit eten gaan?

Maar natuurlijk! Pak dit wel goed aan. Je hoeft je namelijk niet vol te eten en daarna spijt te krijgen.

Beschouw de maaltijd hetzelfde als de rest van je maaltijden, maar dat er waarschijnlijk meer smaak aan zit, er meer calorieën inzitten en je tijdens het eten meer afgeleid bent, waardoor je onbewust meer gaat eten. Het kan dan bijvoorbeeld handig zijn om vooraf ruimte in je caloriebudget vrij te houden.

Tip: skip de stukjes brood vooraf, dit kan al enorm schelen.

Je kunt zelf invloed uitoefenen op hoe je de maaltijden wilt. Je kunt altijd vragen of er minder olie en suiker kan worden gebruikt en dat je extra aardappelen/groenten wilt i.p.v. patat of brood. Vraag bij salades of je de dressing apart kunt krijgen en neem lekker je eigen zoetstof mee.

Je kunt starten met een filler: Een salade, soep of groentegerecht met veel volume, zodat je eerder vol zit. Je kunt ook een groot glas spa rood of light priklimonade drinken vooraf, dit helpt je ook eerder een vol gevoel te krijgen.

Het dessert

Als je caloriebudget het toelaat om een toetje te nemen. Waarom niet? Zolang je er maar een voldaan en verzadigend gevoel eraan overhoudt. Besef wel dat een toetje al gauw 400-600 kcal kan bevatten!

Inhoudsopgave