Welkom in onze FitCoach Kennisbank
Categorieën
< Alle onderwerpen

Cafeïne

Cafeïne kan een goed middel zijn om tijdelijk energieker en meer geconcentreerd te zijn. Dit kan prestatiebevorderend werken (vooral bij ochtend trainingen). Als je hiervan wilt profiteren is het wel belangrijk om verder cafeïnevrije dranken te drinken en geen pre-workouts (meer) te nemen.

Voor cafeïne kun je namelijk vrij snel een tolerantie opbouwen. Dan word je minder gevoelig voor de werking.

Cafeïne wordt snel opgenomen in de spijsvertering, meestal volledig binnen 45 minuten, voordat het naar je hersenen gaat. Eenmaal daar aangekomen, heeft cafeïne een direct stimulerend effect op je hersencellen.

Werking

Dit komt doordat de chemische structuur van cafeïne lijkt op die van adenosine, een molecuul dat een ontspannend effect heeft op je centrale zenuwstelsel. Dit zorgt ervoor dat cafeïne in staat is om in de adenosine receptoren in het brein te komen en deze te blokkeren. Dit zorgt ervoor dat adenosine zich niet kan binden om een vermoeidsgevoel te produceren.

Vervolgens stimuleren de geblokkeerde receptoren de afgifte van andere natuurlijke stimulanten en stellen ze enkelen hiervan, zoals dopamines, in staat om effectiever te werken. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat de alertheid nog verder toeneemt en het vermoeide gevoel verder verlaagd wordt.

Simpel gezegd, werkt cafeïne op twee manieren:

  • Het voorkomt dat je hersencellen een signaal van vermoeidheid doorgeven.
  • Het zorgt ervoor dat je lichaam andere natuurlijke stimulanten afgeeft en het boost hun effecten.

Het eindresultaat van de effecten van cafeïne op de hersenen, is een gevoel van alertheid, concentratie, zelfvertrouwen en motivatie.

Het effect is vooral psychologisch. Cafeïne heeft geen invloed op je daadwerkelijke kracht, tenzij het heel hoog gedoseerd wordt.

Wanneer neem je je cafeïne supplement?

Als je 30-60 minuten voor een krachttraining 100 mg neemt (een half tablet van 200 mg), zou het effect merkbaar moeten zijn.

Houd wel in je achterhoofd dat cafeïne je slaap negatief beïnvloedt, zelfs al neem je het alleen in de ochtend. Cafeïne heeft gemiddeld een halfwaardetijd van 5-9 uur.

Inhoudsopgave