Welkom in onze FitCoach Kennisbank
Categorieën
< Alle onderwerpen

Gezonde en ongezonde producten

Label voedingsmiddelen niet snel als gezond of ongezond
Tegenwoordig lijkt er in de maatschappij een verdeling te worden gemaakt tussen gezonde’ en ‘ongezonde’ voedingsmiddelen. Het is belangrijk om te weten dat alles om de hoeveelheid gaat.

Door bijvoorbeeld te veel wortels (gezond) te eten kun je een vitamine A-vergiftiging oplopen. Aan de andere kant kun je prima afvallen als je dagelijks een stuk gebak (ongezond) eet in een calorietekort. Je bloedwaarden kunnen daarbij zelfs verbeteren.

“Ultimately, it’s impossible to judge a food in isolation from the rest of the diet. Furthermore, it’s impossible to judge a diet without considering the training protocol, goals, preferences, and tolerances of the individual.” Alan Aragon.
Er bestaat dus niet zoiets als ongezonde voeding, maar wel zoiets als een gezond of ongezond dieet.

Het draait om context. We kunnen aan de hand van objectieve criteria nagaan waarom het wel of niet verstandig is om bepaalde voedingsmiddelen te eten. Je vindt een artikel ter aanvulling over gezond eten op onze website.

Last van een bepaald voedingsmiddel?
Ervaar je buikklachten of een andere negatieve reactie na het eten van een bepaald voedingsmiddel? Dan kan het zijn dat je een allergie of intolerantie hebt. In dat geval is het belangrijk om dit voedingsmiddel op een verdachtenlijst te zetten en uit te zoeken of dit de oorzaak is.

Wanneer je lichaam een bepaald voedingsmiddel niet goed verdraagt, dan is het beter om deze te vermijden vanwege de gezondheid van je maag en darmkanaal.

Eet je altijd hetzelfde?
Eet je altijd hetzelfde en dus eenzijdig? Dan is het mogelijk om tekorten op te lopen. Zorg er daarom voor dat je enigszins varieert in de voedingsmiddelen die je eet.

Probeer bewerkte voedingsmiddelen te beperken
Bewerkte voedingsmiddelen zoals koek, ijs, pizza, calorierijke dranken, etc. bevatten over het algemeen meer calorieën, suiker, (trans)vetten en zout en kunnen door de smaak en structuur hyper belonend zijn (vult minder goed). Wanneer je een beperkt calorie-budget hebt, is het belangrijk om hier rekening mee te houden.

Inhoudsopgave