Welkom in onze FitCoach Kennisbank
Categorieën
< Alle onderwerpen

Het vormen van een duurzaam dieet

Wat is een duurzaam dieet?

Om een duurzaam dieet te vormen, is het belangrijk dat je maaltijden voedzaam en verzadigend zijn en je een voldaan gevoel geven. Het dieet dat je vormt wil je uiteindelijk zonder veel moeite kunnen volhouden.

Voedzaam

Heb je weinig variatie in je voeding en eet je vooral om je mond te voeden? Dan mis je op lange termijn voedingsstoffen en kan honger een probleem vormen, waardoor je dieet niet meer duurzaam is.

Verzadiging

Honger is een belangrijke reden waarom het niet lukt om een bepaald dieet vol te houden. Elke maaltijd iets eiwitrijks te nemen en voedselvolume hoog te houden (groenten/fruit), helpt om je maag te vullen.

Echter, als je iets heel lekker vindt, is de kans groot dat je er te veel van kan eten. Dus als je watermeloen heel lekker vindt, kun je er in de praktijk alsnog op overeten, al is de kans klein.

Vloeibare calorieën, zoals vruchtensap en melk, zorgen ervoor dat de calorieën minder lang in je systeem blijven en de verzadigingssignalen hierdoor minder goed doorgegeven worden. Dit heeft vooral te maken met de verzadigingsindex van voedingsmiddelen.

Het is ook belangrijk om te weten dat overeten vaak niet getriggerd wordt door één enkel ingrediënt (welke dus hyper belonend is), maar door een combinatie van de verpakking, verschillende smaken (zout, vet en suiker) en textuur.

Over het algemeen komen mensen namelijk niet voor een pak suiker hun bed uit, maar wel voor een stuk kaas, een zak noten of een reep chocola. Deze voedingsmiddelen bevatten allemaal een combinatie van bovenstaande factoren.

Heb je extra tips nodig om je dieet beter verzadigend te maken? Vraag dit aan je coach!

Voldoening

Het is belangrijk dat je ook de juiste voldoening uit je maaltijden haalt. Anders wordt het lastig om vol te houden. Dit doe je door meer tijd te nemen om je maaltijden te bereiden, nieuwe recepten te proberen of door het voor jou te laten bereiden.

Het regelmatig eten van kip, broccoli en rijst kan goed verzadigen, maar op een gegeven moment geen voldaan gevoel meer geven, waardoor je dit niet kunt volhouden.

Heb je voldoende tijd? Investeer dit om je maaltijden lekkerder te maken. Je zult dan ook minder snel zijn geneigd om voor simpele oplossingen te gaan, zoals het halen van een broodje döner of hamburger met friet.

Inhoudsopgave