Omgaan met sociale druk
“Birthday calories don’t count”
“Het is weekend”
“Die ene dag, mag best af en toe toch?!”
“Doe niet zo ongezellig, neem ook een stukkie”
Niks is zo verbonden met gezelligheid als eten. Vrijdagmiddagborrels, etentjes met vrienden, verjaardagen… Eten staat vaak centraal.
Dit maakt een dieet soms een uitdaging.
De buurvrouw die klaagt, de familieleden die pushen, je vrienden die constant vragen stellen, je collega’s die willen dat je gezellig meedoet…
Afhankelijk van hoe goed je ermee kunt omgaan, kunnen sociale invloeden je vooruitgang bemoeilijken. Dit klinkt extreem, maar niets is minder waar.
Wanneer je op visite bent bij vrienden, of bij andere sociale gelegenheden, kan er groepsdruk op je worden uitgeoefend, waardoor je gaat afwijken van je dieet.
Eén koekje, dat kan toch wel?
Je eet gewoon wat de pot schaft!
Schep nog wat op, je wordt wel erg mager hoor.
Neem een extra wijntje, want we gaan wel gezellig doen hè?!
Neem een extra biertje, want het moet nog wel leuk blijven.
We noemen het ook wel saboteurs. Ze kunnen het je heel moeilijk maken om je leefstijl aan te houden.
Misschien ben je bent opgegroeid in een cultuur/gezin, waarbij het normaal is om veel, of veel bewerkte voedingsmiddelen te eten. Je zou dan je eigen maaltijden moeten voorbereiden, om te werken aan je doelen. Het is geen makkelijke opgave om hier een goed balans in te vinden.
Dit komt ook omdat het voor anderen oncomfortabel kan zijn om iemand in een groep te hebben die afwijkt van hun norm. Door geen taart of toetje te nemen of je eigen eten mee te nemen, laat je niet alleen zien dat jij om jouw gezondheid en je afslankdoel geeft, maar vooral dat zij dat niet doen. Een klein beetje stekend en confronterend dus.
De commentaren die erop volgen slaan ook meestal niet op jou, maar geven meer de negatieve gevoelens en oordelen over hunzelf weer.
Cognitieve dissonantie is de onaangename spanning die iemand ervaart bij tegenstrijdige overtuigingen, ideeën of opvattingen of bij handelen in strijd met de eigen overtuiging. Cognitieve dissonantie ontstaat óók wanneer mensen zich bewust worden (nieuwe cognitie) dat hun huidig gedrag strijdig is met het beeld dat ze van zichzelf hadden (oude cognitie).
Wat kun je doen?
Het beste is om gewoon uit te leggen waar je mee bezig bent en waarom het zo belangrijk voor je is. Neem de leiding en sta sterk achter je keuze. Kom er eerlijk voor uit, zeg niet dat het maar voor tijdelijk is of totdat je X bereikt heb, dan ben je jezelf meer aan het excuseren.
Op het moment dat je laat zien dat je over te halen bent door wel ‘dat ene hapje’ of ‘maar een klein beetje’ te nemen zullen ze blijven komen. Sterk in je schoenen staan zal uiteindelijk meer respect afdwingen en wie weet gaan ze je uiteindelijk zelfs om advies durven vragen!
Je kunt alles ook gewoon langs je heen laten gaan, je er niks van aantrekken. Dan ben jij maar die health/sport/fitnessfreak, boeie! Dit is alleen voor veel mensen toch lastiger dan gedacht.