Welkom in onze FitCoach Kennisbank
Categorieën
< Alle onderwerpen

Voeden of vullen?

Je kunt op drie manieren eten.

  • Voor het voeden van je cellen (functioneel qua voedingsstoffen)
  • Voor het vullen van je maag (vulling, verzadigd raken)
  • Gericht op beleving (smaak, behoefte, genot)

De focus ligt hier vooral op je cellen voeden en je maag vullen. Concreet: Leg de nadruk op essentiële voedingsstoffen en voedingsmiddelen die bijdragen aan een goede verzadiging. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat je het lekker vindt.

Eiwitten

Eiwitten vormen de basis. Elke maaltijd wil je iets eiwitrijks eten. Belangrijk is om hier diversiteit in te houden om voldoende aminozuren, mineralen en B-vitaminen binnen te krijgen.

Als richtlijn kun je aanhouden dat je minimaal één maaltijd met zuivel hebt, één maaltijd met eieren en één maaltijd met vlees of vis. Dingen combineren mag uiteraard ook.

Vetten

Je hebt vetten van dierlijke en plantaardige oorsprong nodig om essentiële vetzuren en vitamine A, D, E en K binnen te krijgen.

Dit houdt dus in om ook vetten van dierlijke producten te verwerken in je maaltijden. Denk aan eigeel, volle zuivel en vette vlees- & vissoorten. Het advies is om minimaal één keer per week vette vis te eten.

Om de essentiële vetten binnen te krijgen en vooral vitamine E, raden we aan om oliën, zaden/noten en vetrijke vruchten te eten.

Koolhydraten

Groenten & fruit zijn een belangrijk onderdeel van je maaltijd. Ze zijn belangrijk om verschillende soorten vitaminen, mineralen, voedingsvezels en bioactieve stoffen binnen te krijgen. Daarnaast helpen ze goed met je maag vullen.

Zetmeelbronnen zijn een belangrijk bron van mineralen, B-vitaminen, voedingsvezels en koolhydraten in het algemeen. Idealiter heb je variatie in de zetmeelbronnen die je neemt. Hoe hoger je calorie-budget is, hoe meer je uit deze groep kunt eten.

Inhoudsopgave