Welkom in onze FitCoach Kennisbank
Categorieën
< Alle onderwerpen

Welke voeding heeft de voorkeur?

“Natuurlijk” en minimaal bewerkt

We zijn voorstander van zoveel mogelijk ‘natuurlijk eten’. Dit houdt in dat je basis zou moeten bestaan uit verse voedingsmiddelen die minimaal zijn bewerkt.

Een kwalitatief dieet bestaat uit ongeveer 80% minimaal bewerkt eten zoals vlees en vis, zuivel, fruit, groenten, aardappelen etc.

Zo ben je verzekerd van genoeg voedingsstoffen, vezels, vitaminen en verzadiging (minder honger).

De term “bewerkt” wel een beetje vaag en er is geen universele betekenis van het woord. Sommige producten worden juist bewerkt voor voedselveiligheid.

Er wordt vaak gedoeld op het ontbreken van micronutriënten, vezels en spoorelementen of juist de toevoeging van veel suiker, zout en vet.

Minimaal bewerkte voedingsmiddelen bevatten de meeste bouwstoffen en helpen je om goed verzadigd te blijven. Dit zijn ook de voedingsmiddelen die vanuit de evolutie hebben bijgedragen aan onze ontwikkeling.

Hieronder vallen:

  • Vlees, vis, zuivel, eieren en vleesvervangers (soja/peulvruchten/etc.)
  • Dierlijke en plantaardige vetten
  • Groenten, fruit en zetmeelbronnen (zetmeelrijke planten/peulvruchten/granen)

Variëren met voedingsmiddelen?

Het belangrijkste is om elke maaltijd variatie te hebben. Niet dat je elke maaltijd kip, rijst en broccoli eet. Het hoeft ook niet zo te zijn dat je elke maaltijd streeft naar zoveel mogelijk variatie.

Elke dag hetzelfde ontbijt nemen waarin je al voldoende variatie hebt met je voedingskeuzes, helpt met het wegnemen van keuzestress en het vormen van routine. Bijvoorbeeld kwark als vaste basis, met variatie in de toppings die je gebruikt (fruit/noten/zaden).

Word je je vaste maaltijd zat? Dan is het tijd om veranderingen aan te brengen. Je hoeft niet per se te variëren om te variëren.

Inhoudsopgave