Wat gebeurt er als je je telefoon gebruikt in bed?

Voor het slapengaan in bed nog even je mailtje typen of stories checken op Instagram is slechter voor je gezondheid dan je denkt.

Voor het slapengaan in bed nog even een mailtje typen of stories checken op Instagram is slechter voor je gezondheid dan je denkt.

Maar hóe slecht is het als je je telefoon gebruikt in bed?

Wat gebeurt er als je je telefoon gebruikt in bed?

Hyperwaakzaam

Het licht waar je ogen via een scherm aan blootgesteld worden, is killing voor je nachtrust. Je telefoon inruilen voor de tv of lezen onder een felle lamp maakt weinig verschil. Telefoons hebben nog een uniek nadeel: de onvoorspelbaarheid van meldingen en online interacties kunnen je hersenen in een staat van hyperwaakzaamheid brengen – verre van ideaal om 23.00 uur op een zondagavond.

Kleurentheorie

Elektronische apparaten zenden een mix van lichtkleuren uit – rood, groen en blauw – waarvan je de laatste twee wilt minimaliseren als het donker is. Groen en blauw licht bootsen daglicht na en onderdrukken de productie van slaaphormonen.

Trek in zoet

Krijg je ineens een enorme zin in puddingbroodjes tijdens een vroege meeting? Nederlands onderzoek toont aan dat blootstelling aan blauw licht voor het slapengaan de bloedsuikerspiegel kan verstoren, waardoor je de volgende dag trekt krijgt in koolhydraten of zoetigheid.

Slechte start

Naar schatting pakt twee op de vijf van ons de telefoon binnen vijf minuten nadat we wakker worden. Onderzoek uit het wetenschappelijk tijdschrift Computers in Human Behavior legde zelfs een verband tussen het vaak checken van je telefoon en een hoog cortisol (stresshormoon) in de ochtend. Vooral blootstelling aan angstopwekkend materiaal – zoals het nieuws – in de vroege ochtend helpt je niet.

Power off

Als WhatsApp-vrije avonden niet werken voor jou, begin dan met uitschakelen van je telefoon om 21.00 uur ’s avonds. Hoe je het laatste uur voor het slapengaan doorbrengt is van groot belang voor de rest van je nachtrust, blijkt uit onderzoek. De verstorende effecten van avondlicht kunnen per persoon verschillen. Houd je schermen ’s avonds het liefst zo gedimd mogelijk. Overdag meer zon pakken (mits mogelijk) kan ook helpen je gevoeligheid voor avondlicht te resetten. En leg die telefoon weg.