De gezondheidsrisico’s van een bierbuik

Heb je een bierbuik? Je bent (helaas) niet alleen. In dit artikel bespreken we wat een bierbuik is, wat het veroorzaakt en niet onbelangrijk: hoe je er vanaf kunt komen. Ook bespreken we de gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met het hebben van een bierbuik. Dus lees verder voor alle informatie die je nodig hebt om voorgoed van je buik af te komen.

Wat is een bierbuik?

Een bierbuik is een uitpuilende buik die wordt veroorzaakt door het drinken van te veel alcohol. Veelal mannen van middelbare leeftijd lijken hier last van te hebben. Het is vrijwel enkel vet rondom de buik dat toeneemt, maar in de rest van het lichaam lijkt het vetgehalte veel minder toe te nemen. Hierdoor ontstaan een bolle buik die soms best ver kan uitpuilen. Er wordt altijd gedacht dat dit komt door het veelvuldig drinken van bier, aangezien de mensen die kampen met zo’n buik niet vies zijn van een biertje op zijn tijd. Maar komt een bierbuik wel echt door het drinken van bier?

het vullen van een glas bier in een restaurant

Wat veroorzaakt een bierbuik?

Een bierbuik is overtollig vet dat zich opslaat rondom de buik, vooral bij een man. Onderzoek toont aan dat de consumptie van bier vaak in verband wordt gebracht met een grotere omtrek van de buik en overgewicht in het algemeen. Dit zal allereerst komen doordat bier stiekem best veel calorieën bevat. Zonder dat je het door hebt, drink je al snel honderden calorieën aan bier weg. Doe je dit regelmatig, dan kan dit flink aantikken en is de kans op een bierbuik groter.

Bier drinken kan daarnaast ook leiden tot het eten van te veel calorieën, wat mede verantwoordelijk kan zijn voor de bierbuik. Het drinken van alcohol, en dus ook het drinken van bier, kan namelijk de eetlust vergroten. Hierdoor ga je uiteindelijk meer eten dan wanneer je niet zou drinken. Het bier zelf bevat dus al veel calorieën, maar de extra voedingswaren die je vervolgens consumeert ook. Het probleem is dat mensen vaak ook nog eens calorierijk voedsel kiezen, zoals chips, kaas, worst en noem maar op.

Zo zijn er dus meerdere factoren die tezamen ervoor kunnen zorgen dat je een bierbuik krijgt. Onderstaand leggen we uit waarom het hebben van zo’n buik nu eigenlijk zo slecht is.

De gezondheidsrisico’s van een bierbuik

Er zijn verschillende gezondheidsrisico’s verbonden aan het hebben van een bierbuik. Onderstaand hebben we de belangrijkste risico’s uitgewerkt, zodat je een beter beeld krijgt bij de nadelige effecten van overmatige bierconsumptie.

Verhoogde kans op leverziekte

Zwaar alcoholgebruik is een van de meest voorkomende oorzaken van leverziekte. De lever is verantwoordelijk voor het filteren van gifstoffen uit het bloed en is bijzonder kwetsbaar voor schade door alcohol. Als je zwaar drinkt, raakt de lever overladen met gifstoffen en kan deze ontstoken raken. Dit kan vervolgens weer leiden tot een aandoening die alcoholische hepatitis wordt genoemd. In sommige gevallen kan deze aandoening zelfs fataal zijn.

Stelselmatig zwaar drinken kan leiden tot cirrose, een litteken in de lever waardoor deze niet goed kan functioneren. Volgens de Maag Lever Darm Stichting ontwikkelt 1 op de 10 zware drinkers levercirrose. Een zware drinker kan worden gedefinieerd als iemand die ten minste 1 keer per week meer dan 6 glazen alcohol drinkt. Die bierbuik kan dus zomaar eens gevaarlijker zijn voor je gezondheid dan gedacht.

Meer kans op kanker

Alcoholgebruik is een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van kanker. Volgens het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is alcohol zelfs gekoppeld aan een verhoogd risico op kanker van de mond, keelholte, strottenhoofd, slokdarm, lever, borst en darm. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe groter het risico. Heb jij dus een flinke bierbuik omdat je regelmatig de biertjes niet kan laten staan? Dan val je in de categorie mensen die verhoogd risico lopen.

En als je overgewicht ontwikkelt door je bierbuik, neemt dit wederom extra risico’s met zich mee. Dit extra gewicht rond je middel kan bijvoorbeeld de kans op het ontwikkelen van kanker van de dikke darm of de borst vergroten. Het is dan geen onschuldig buikje meer, maar een buik die serieuze nadelige gevolgen kan hebben voor je gezondheid.

bierglas gevuld met bier

Verhoogde kans op hartziekte

Een bierbuik kan ook leiden tot hartaandoeningen. Het extra gewicht rond je buik legt namelijk druk op je hart. Het extra lichaamsgewicht kan namelijk een hoge bloeddruk veroorzaken, wat het risico op hartaandoeningen nog verder verhoogt.

Niet alleen de extra vetmassa, maar ook het drinken van alcohol is schadelijk voor hart. Volgens de Nederlandse Hartstichting kan het drinken van alcohol een verhoogde kans geven op onder andere: hoge bloeddruk, hartfalen, hartspierziekte, beroertes en verwijding van de aorta.

Meer kans op suikerziekte

Wist je dat het hebben van een bierbuik je een verhoogd risico geeft om diabetes te ontwikkelen? Dit komt omdat het extra gewicht rond je maag ervoor zorgt dat het lichaam meer insuline aanmaakt om de suiker in het bloed te verwerken. Na verloop van tijd kan dit leiden tot insulineresistentie, wat een belangrijke factor is bij de ontwikkeling van diabetes type II.

Dus als je een paar extra kilo’s bij je draagt, is het belangrijk om rekening te houden met je suikerinname en ervoor te zorgen dat je actief blijft, om zo gezondheidsproblemen te voorkomen.

Zoals je kunt zien zijn er dus veel gezondheidsrisico’s verbonden aan het hebben van een bierbuik. Wil je deze risico’s vermijden, dan is het aan te raden om die buik te laten krimpen. En hoe doe je dat? Dat vertellen we je in de volgende alinea.

Hoe kom je van een bierbuik af?

Er zijn verschillende dingen die je kan doen om van een bierbuik af te komen. Onderstaand hebben we de meest voor de hand liggende oplossingen voor je uitgewerkt.

Minder alcohol drinken

Als je van je bierbuik af wilt komen, is het belangrijkste dat je kunt doen natuurlijk het verminderen van de hoeveelheid alcohol die je drinkt. Alcohol zit vol met ‘lege’ calorieën die kunnen bijdragen aan gewichtstoename. Als je dus van je bierbuik af wilt, moet je bereid zijn om minder te gaan drinken. Het verminderen van je alcoholgebruik zal je niet alleen helpen gewicht te verliezen en op gewicht te blijven, het zal ook je algehele gezondheid verbeteren. Dus als je serieus van je bierbuik af wilt, begin dan met het verminderen van de hoeveelheid alcohol die je drinkt.

Voldoende beweging

Sporten kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verbanden van calorieën. Zo kun je voorkomen dat je meer calorieën consumeert dan dat je verbrandt. Daarom is het aan te raden om te sporten als je van een bierbuik af wilt. Cardio oefeningen, zoals hardlopen en fietsen, zijn zeer geschikt om extra calorieën te verbranden. Daarnaast is krachttraining ook aan te raden, aangezien je niet alleen calorieën verbrandt, maar ook nog eens spiermassa opbouwt. Dus als je van die bierbuik af wilt, zorg dan dat je wat beweging aan je routine toevoegt.

Gezonde voeding

Gezonde voeding kan ook een bijdrage leveren om je bierbuik kwijt te raken. Eiwitrijke voedingsmiddelen stimuleren namelijk een vol gevoel, wat ervoor kan zorgen dat je uiteindelijk minder consumeert. Daarnaast draagt het bij aan de opbouw van spiermassa en hoe meer vetvrije massa je hebt, hoe meer calorieën je lichaam zal verbranden. Op de volgende link lees je meer informatie over voeding met veel eiwitten en welke keuzes je allemaal hebt.

Een ander soort voedsel dat je kan helpen om af te vallen en zo je bierbuik kwijt te raken, zijn vezels. Vezelrijke voeding helpt je vol te houden en de spijsvertering te reguleren, die beide belangrijk zijn voor gewichtsverlies. Ook groente en fruit zijn zeer geschikt, aangezien ze je wel een voller gevoel kunnen geven, maar relatief gezien weinig calorieën bevatten. Maak dus verantwoorde keuzes als het op je voeding aankomt.

Krijg genoeg slaap

Het drinken van alcohol voor het slapen kan ook leiden tot een slechtere slaapkwaliteit. Als je een slaaptekort hebt, is de kans groter dat je lichaam vet opslaat in plaats van het te verbranden. Als je goed uitgerust bent, is je lichaam namelijk beter in staat vet te verbranden, waardoor je meer kans hebt om af te vallen. Daarom is voldoende slaap belangrijk om van je bierbuik af te komen. Natuurlijk is voldoende slaap ook belangrijk voor de algehele gezondheid, dus is het een win-winsituatie.

Stress verminderen

Voor veel mensen gaan stress en buikvet hand in hand. Als we gestrest zijn, geeft ons lichaam het hormoon cortisol af, wat mogelijk kan leiden tot gewichtstoename. Cortisol wordt namelijk geassocieerd met een verhoogde eetlust, dus het is geen wonder dat veel mensen zich wenden tot troostmaaltijden tijdens stressvolle momenten. Met name mannen lijken het meeste last te hebben van een gewichtstoename wanneer er veel stress aanwezig is.

Dus als je moeite hebt om die bierbuik te verliezen, kan het verminderen van stress een mogelijke rol spelen. En als toegevoegde bonus, zul je waarschijnlijk merken dat je algehele gezondheid ook verbetert. Dus de volgende keer dat je je uitgeput voelt, doe een stapje terug en concentreer je op het verlagen van je stressniveaus. Voor meer tips, lees hier meer over aankomen door stress en wat je kan doen om dit te voorkomen.

Conclusie

Een bierbuik brengt verschillende gezondheidsrisico’s met zich mee. Niet alleen is het regelmatig drinken van bier (alcohol) slecht voor de gezondheid, de extra vetmassa die je krijgt kan ook nadelige gevolgen hebben. Als je van je bierbuik af wilt, moet je bereid zijn om wat veranderingen in je levensstijl aan te brengen. Verminder je alcoholgebruik, eet gezonde voeding en slaap voldoende. Regelmatig sporten kan een belangrijke bijdrage leveren en ook het verminderen van stress draagt bij. Met een beetje moeite kun je voorgoed afscheid nemen van die bierbuik en een gezonder en fitter leven leiden.

Nu je weet hoe je van een bierbuik af kan komen, zit er nog maar één ding op. Breng deze tips in de praktijk en laat die bierbuik wegsmelten als sneeuw voor de zon.