Voeding voor vrouwen: extra belangrijk?

Het grootste deel van de premenstruele symptomen en dysfuncties van de menstruatiecyclus kunnen komen door een gebrek aan micronutriënten en spoorelementen, die essentieel zijn voor een gezonde menstruatiecyclus.

De meeste micronutriënten halen we uit onze voeding. Toch zijn er een aantal die we lastig uit voeding kunnen halen. Die moeten we daarom aanvullen vanuit suppletie. Hier gaan we in deze module dan ook uitgebreid naar kijken, met concrete tips die je makkelijk in de praktijk kunt brengen voor een gezond dieet.

Maar eerst moeten we een andere vraag beantwoorden: wat bepaalt een ‘gezond dieet’ nu precies? In de basis is dat simpel: een dieet dat voldoet aan je macronutriënt- en micronutriëntbehoeften, die geen ontstekingen opwekt. Dat laatste is een essentieel onderdeel, maar wordt al snel vergeten. Als je namelijk alleen let op hoe producten gelabeld worden, dan kun je al snel in problemen komen. Producten zoals avocado’s, koffie, kaas, eiwitten, gerookt vlees en bepaalde noten zullen namelijk al snel als ‘gezond’ bestempeld worden, terwijl ze een probleem zijn voor mensen met een histamine intolerantie. Ze zijn alleen ‘gezond’ als ze geen ontstekingsreacties opwekken.

Doen ze dat wel, dan laten we veel liggen in zowel ons functioneren, als ons fysiek resultaat. We zijn namelijk niet wat we eten; we zijn wat we opnemen. Als jij structureel producten eet die je klachten geven, kun je progressie mislopen én je stukken slechter voelen dan hoe je je zou moeten voelen!