Search

Wat is functionele krachttraining?

Functionele krachttraining is de laatste jaren aan een opmars begonnen. Het is een trendy term in de fitness wereld dat verschillende definities heeft voor verschillende personen. Bij functionele krachttraining wordt er veel aandacht gelegd op de natuurlijke bewegingen van het lichaam. Als mensen voeren we veel bewegingen uit tijdens de dagelijkse activiteiten zoals wandelen, joggen, sprinten, tillen, drukken, buigen, springen maar ook draaien, staan en klimmen. Dit zijn er maar een aantal maar er zijn nog veel meer bewegingen die iedereen maakt. Bij veel van de bewegingen wordt het gehele lichaam gebruikt.

Verbetering van de beweging

Om de functionele kracht tijdens deze bewegingen te verbeteren gaat het niet om het vergroten van de kracht van een specifieke spiergroep. Het gaat er meer om dat alle spieren betrokken bij de beweging en het centrale zenuwstelsel beter samenwerken. Bij functionele training wordt gebruik gemaakt van weerstand zodat de vooruitgang in kracht de prestaties van de beweging verbetert. Dit heeft een positief effect op het dagelijkse leven doordat de activiteiten makkelijker uit te voeren zijn.

Trainen van de beweging

Het is bij functionele training even belangrijk om een specifieke beweging te trainen als het trainen van de spieren die gebruikt worden bij de beweging. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat de hersenen geen onderscheid maken tussen de individuele spiergroepen. De hersenen sturen signalen naar het gehele lichaam om de volledige beweging te maken.

 

Functionele krachttraining komt bij FitCoach in elke training terug gezien we sterk geloven in de meerwaarde van functionele krachtraining.